İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avukat Neleri Gider Yazabilir?

AVUKAT NELERİ GİDER YAZABİLİR? GVK M. 68

1)Hasılattan indirilebilecek giderler

2)yannamede indirilecek giderler

3)Avukatların gider yazamayacakları ödemeler

 

 

AVUKATIN HASILATTAN İNDİREBİLECEĞİ GİDERLER

1-      Mesleki kazancın elde edilmesi veidame ettirilmesi için ödenen genel giderler

i)        Kanunda tanımı yoktur.

ii)      Kira, aydınlatma, ısıtma, telefon, kırtasiye, mesleki faaliyet ile ilgili ulaşım, posta, bina, demirbaş, taşıt alımı dolayısıyla alınan borçlara ödenen faizler, onarım giderleri, işin hacmi ile orantılı temsil ve ağırlama giderleri “gider” olarak indirilebilir.

iii)    İndirim konusu yapılabilecek giderler, münhasıran mesleki kazancın elde edilmesi için yapılmalıdır.

2-      İkametgâh işyeri olarak kullanılıyorsa?

İkametgâhlarının bir kısmını büro olarak kullananlar, ikametgâh için ödedikleri kiranın tamamını, ısıtma ve aydınlatma gibi giderlerinin ise yarısını gider olarak indirebilirler.

İş yeri kendi mülkü olanlar kira yerine amortismanı, ikametgâhı kendi mülkü olup bunun bir kısmını işyeri olarak kullananlar amortismanın yarısını gider yazabilirler.

Örnek: Kira ile oturduğu dairenin bir odasını avukatlık bürosu olarak kullanan bir avukat 2014 yılında ödediği 20.000,00 TL tutarındaki kiranın tamamını; ısıtma, aydınlatma ve su için ödediği 8.000,00 TL’nin ise yarısı olan 4.000,00 TL’yi kazancından indirebilir.

3-      İşyeri kira ödemelerinin belgelendirilmesi

i)        İşyeri kiralamalarında miktar sınırlaması olmaksızın kira ödemelerinin banka veya PTT tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunludur.

ii)      İşyeri kirasının, müvekkilden alınan çek ile ödenmesi durumunda çekin kiralayana elden ciro edilmesi ve bu kişinin bankadan çeki tahsil etmesi ile tevsik şartı yerine getirilmiş sayılır.

iii)    Banka veya PTT aracı kılınmak suretiyle para yatırma veya havale, çek veya kredi kartı gibi araçlar kullanılmak suretiyle yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont veya hesap bildirim cetveli düzenlendiğinden bu belgeler tevsik edici belge kabul edilir. Bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilatlar da aynı kapsamdadır.

4-      Personel giderleri- Avukat bünyesinde çalışan personelin

i)        İşyerinde veya işyerinin müştemilatındaki yemek ve barınma giderleri,

ii)      Tedavi ve ilaç giderleri,

iii)    Ödenen ücretleri, bu ücretler ile ilgili işveren payları, işsizlik primi işveren payları,

iv)    İhbar ve kıdem tazminatları, gider yazılabilir.

5-      Mesleki faaliyetle ilgili seyahat ve ikamet giderleri

i)        Seyahat maksadının gerektirdiği süre ile sınırlı olmak kaydıyla gider yazılabilir.

ii)      Seyahat işle ilgili olmalı, bunun açıklanabilmesi ve yapılan seyahat harcamalarının VUK’nda gösterilen belgeler ile tevsik edilmelidir.

6-      Mesleki faaliyette kullanılan tesisat, demirbaş eşya ve envantere kayıtlı taşıtlar için VUK’na göre ayrılan amortismanlar

i)        Bedeli 800,00 TL’yi aşmayan demirbaşlar, münhasıran avukatın işyerinde kullanılıyor olması şartıyla, amortismana tâbi tutulmayarak doğrudan doğruya gider yazılabilir.

7-      Kiralanan veya envantere dâhil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri

i)        Tamir, bakım, yakıt ve benzeri cari masrafları gider yazılabilir.

ii)      Taşıt için ödenen ÖTV ve KDV’nin maliyet bedeline eklenmesi veya gider olarak dikkate alınması ihtiyari olup, aracın maliyet bedeli üzerinden envantere dâhil edilmesi gerekir.

iii)    Envantere dâhil edilen taşıta ilişkin olarak ödenen trafik sigortası ve kasko giderleri ödendiği dönemin gideri olarak dikkate alınabilir.

iv)    Binek otomobil için yüklenilen KDV, gelir vergisinin tespiti bakımından doğrudan gider yazılabilir.

8-      Alınan mesleki yayınlar için ödenen bedeller

9-      Mesleki faaliyetin ifası için ödenen mal ve hizmet alım bedelleri

10-  SGK’ya ödenen giriş ve emeklilik aidatları

i)        Tutar sınırlaması olmaksızın gider yazılabilir.

ii)      Kanunla kurulmuş olsa dahi sigorta kuruluşu veya emeklilik kuruluşlarına ihtiyari olarak ödenen bedeller indirim konusu yapılamaz.

11-  Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen mesleki, ilân ve reklam vergileri ile işyerleri ile ilgili vergi, resim ve harçlar

12-  Mesleki faaliyetle ilgil olarak kanun, ilâm ve sözleşmeye göre ödenen tazminatlar

 

AVUKATLARIN YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ ÜZERİNDEN YAPABİLECEKLERİ İNDİRİMLER

1)      Hayat/Şahıs Sigortası Primleri

a)       Yıllık beyanname veren mükellefler, beyan ettikleri gelirin %15’ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla kendisine, eşi ve küçük çocuklarına ait hayat sigortalarına ödenen primlerin %50’si ile ölüm, kaza, hastalık, sağlık, sakatlık, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primlerinin tamamını vergi matrahlarının tespitinde indirim olarak dikkate alacaklardır.

b)      2015 yılı asgari ücretin yıllık brüt tutarı 14.850,00 TL’dir.

2)      Mesleki sorumluluk sigortası primleri gider olarak yazılabilir mi?

a)       Mesleki sorumluluk sigortası, “şahıs sigortası” değildir.

b)      Avukatlık hizmeti için yaptırılması hususunda kanuni zorunluluk bulunmadığından serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak yazılamaz veya vergi matrahının tespitinde beyanname üzerinden indirim konusu yapılamaz.

3)      Eğitim ve sağlık harcamaları indirimi

a)       Eğitim ve sağlık harcamaları, beyan edilen gelirin % 10’unu aşmaması şartıyla yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden indirilir:

i)        Eğitim ve sağlık harcamaları Türkiye’de yapılmalıdır.

ii)      Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmelidir.

iii)    Söz konusu harcamalar mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olmalıdır.

4) Engellilik indirimi

a)       Serbest meslek faaliyetinde bulunan mükelleflerden çalışma gücünün asgari % 80’ini kaybetmiş bulunanlar birinci derece engelli, asgari % 60’ını kaybetmiş bulunanlar ikinci derece engelli, asgari % 40’ını kaybetmiş bulunanlar üçüncü derece engelli sayılır ve beyan edilen gelirlerine aylık engellilik indirimi tutarları göz önüne alınarak hesaplanan yıllık indirim uygulanır (Bu indirimden bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan serbest meslek erbabı da yararlanır).

5) 2015 yılı için belirlenen aylık engellilik indirimi tutarları:

i)        Birinci derece engelliler için 880,00 TL,

ii)      İkinci derece engelliler için 440,00 TL,

iii)    Üçüncü derece engelliler için 200,00 TL.

6) Bağış ve yardımlar

a)       Beyan edilen gelirin %5’ini geçmemek şartıyla genel bütçeye dâhil dairelere, katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyelere, köylere, kamu menfaatine yararlı derneklere, Bakanlar Kurulu tarafından vergi muafiyeti tanınan vakıflara yapılacak bağış ve yardım indirilebilir.

b)      Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi ile mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tâbi olarak yaptırılacak ibadethaneler ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ait gençlik merkezleri ile gençlik ve izcilik kamplarının inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdî ve aynî bağış ve yardımların tamamı yıllık beyannamede bildirilecek gelirden indirilebilir.

c)       Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığı’nca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedelinin tamamı yıllık beyannamede bildirilecek gelirden indirilebilir.

 

AVUKATLARIN GİDER YAZAMAYACAKLARI ÖDEMELER

1)      Suçlardan doğan tazminatlar,

2)      Her türlü para, trafik ve vergi cezaları,

3)      6183 sayılı kanun kapsamında ödenen cezalar ve gecikme cezaları,

4)      Mesleki faaliyet ile ilgili olmayan yayın, kurs, seminer ve konferanslara yapılan ödemeler, bunlarla ilgili yol ve konaklama giderleri,

5)      Şahsi harcamalar,

6)      Mesleki faaliyette kullanılmayan GSM telefonu, sabit telefon ödemeleri.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir