İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bir saadet zinciri olayı daha!

Bir saadet zinciri olayı daha!Binlerce kişiden 70 milyon lirayı aşkın bir para topladığı iddia edilen Mega Holdings’in Türkiye’deki faaliyetleri ile ilgili savcılığın bir soruşturma yürüttüğü ortaya çıktı. Şüpheliler listesinde, şirket ortaklarının da aralarında olduğu 160’a yakın kişi bulunuyor. Savcılık dosyasına giren müfettiş raporunda, yürütülen sistem için ‘nitelikli dolandırıcılık yapılıyor’ değerlendirmesi yapıldı. MASAK raporuna göre ise şüpheli para transferleri bulunuyor. Dosyada mağdur olarak ifadeleri alınan çok sayıda kişi var. Twitter fenomeni Odun Herif (Kadir Doğrubakar) ‘mağdur’ olarak ifadesi alınan isimlerden. Beşiktaş’ın ünlü bir futbolcusunun da ifadesine başvurulacağı öğrenildi.

İlk kez Hürriyet’in geçtiğimiz yıl başında gündeme getirdiği Mega Holdings ile ilgili yeni bilgilere ulaşıldı. Bir tür ‘saadet zinciri’ olarak görülen ve web sitesi satışı ile yeni üye yapılan sistem ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca bir soruşturmanın yürütüldüğü öğrenildi. Savcılık talimatı ile harekete geçen İstanbul Mali Suçlar ve Suç Gelirleriyle Mücadele Şube Müdürlüğü, sisteme binlerce kinin üye yapıldığını ortaya koydu.

POLİS DE VAR İTFAİYECİ DE 

Web sitesi satışı yapılarak yeni üyelerin kazandırıldığı sisteme üniversite öğrencilerinin yanı sıra, asker, polis, hemşire ve avukatların da dahil edildiği anlaşıldı. Edinilen bilgilere göre sisteme üye olan polis sayısı 100’ü buluyor. Bir bölümü  İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görevli polislerden bazıları yüksek gelir elde eden ‘lider’ grup arasında yer alıyor. Derinleştirilen soruşturma sürecinde bazı polislerin, şirketin yurtdışı etkinliklerine de katıldığı belirlendi.

DOSYADA 160 KİŞİ ‘ŞÜPHELİ’

Hong Kong merkezli Mega Holdings’e bağlı İstanbul’da kurulu Mega Bilişim Ağ Pazarlama ve İnternet Hizmetleri isimli şirketi üzerinde çalışmalarını yoğunlaştıran Mali Şube ekiplerinin yürüttükleri çalışmalar kapsamında 160 kadar kişinin ismi şüpheli olarak dosyaya girdi. Şüpheliler arasında şirket ortakları ve sigortalı çalışan olarak görünen isimlerden Mesut Öpengin, İran asıllı Hossein Khezrzadeh, Mahmut Yaman, K. Enes Olğun, Mahmut İnan, M. Selma Olğun, Fatih Yazıcı, Dr. Şeref Menteşe, Akşemsettin Kocabaş, Erhan Baş gibi ‘lider’ konumdaki isimler bulunuyor.

ODUN HERİF’E TEHDİT İDDİASI

Yürütülen soruşturma kapsamında 100’e yakın kişi de ‘mağdur’ olarak ifade verdi. Mali Şube ekiplerinin tanık olarak ifadesini aldığı isimler arasında 1,8 milyon aşkın takipçisi bulunan Twitter fenomeni Odun Herif’in de bulunduğu öğrenildi. Odun Herif’in Mega Holdings sistemi ile ilgili yaptığı paylaşımlar sonrası tehdit edildiği kaydedildi. Öte yandan Beşiktaş’ın ünlü bir futbolcusunun da önümüzdeki günlerde ‘mağdur’ olarak ifadesine başvurulacağı öğrenildi.

‘YAPILAN NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK’

Savcılığın soruşturma dosyasının önemli belgeleri arasında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müfettişinin hazırladığı 64 sayfalık bir rapor da bulunuyor. Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi Şakir Engin Yüksel’in hazırladığı raporda,  Mega Holdings’in faaliyetlerinin Türk Ceza Kanununa göre ‘nitelikli dolandırıcılık’ olduğu kaydedildi.

‘EN ALTTAKİLER KAYBETMEYE MAHKÛM’

Raporda özetle, piramit satış sisteminin belirgin özelliklerinin görüldüğü belirtilerek “Üye kayıtları doygunluğa ulaşılınca ani düşüş yaşanacak. Bu durumda sisteme en son giren en az yüzde 71,8’i parasal olarak kaybedecek. İnsanlara, zenginlik, hiç çalışmama gibi gerçekçi olmayan vaatlerde bulunuluyor. Sistem, üye gençler üzerinde yürütülen psikolojik algı yöntemi üzerinden sürdürülüyor. Yapılan törenlerde ödül dağıtılan hediye çekleri gerçeği yansıtmıyor.  Satıla ürün sanal bir ürün olan web sayfası ürünü pazardaki benzerleri ile karşılaştırıldığında daha pahalı. Ürün (web sitesi) yapılan üye kaydı için tamamen bir araç olarak kullanılıyor. Sürdürülebilir bir işletme modeli değil. Piramidin el alt katmanındakiler her zaman kaybetmeye mahkûm” denildi.

‘PARA TRANSFERLERİ ŞÜPHELİ’ 

Soruşturma dosyasına bir Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporunun da girdiği anlaşıldı. Raporda, bir dizi şüpheli para transferlerinin yapıldığına işaret edildi. Raporda yer alan bilgilere göre, 1 0cak-27 Ocak 2014 arası dönemde şirket hesabına 1649 para yatırma işlemi yapıldı. Toplam işlem tutarı ise 4 milyon 272 bin 304 TL olarak belirlendi. Yine anılan dönemde, şirketin Hong Kong’daki merkezine ise 2 milyon 658 bin 950 dolar para transfer edildi.

kynk: http://www.borsagundem.com/borsa-kulis/bir-saadet-zinciri-olayi-daha-667392.htm

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir