2. Hukuk Dairesi 2011/12203 E., 2011/23747 K.
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Ergin olan 1984 doğumlu E….; Selçuk Sulh Hukuk Mahkemesinin 06.12.2007 tarihli kararı ile kısıtlanarak annesi Z….’in velayeti altına konulmuştur. Veli, yerleşim yerinin değiştiğini öne sürerek vesayet dosyasının Kırşehir Sulh Hukuk Mahkemesine gönderilmesini istemiştir. Vesayet makamı olan Selçuk Sulh Hukuk Mahkemesi, veli Z….’i görevden alarak yerine kısıtlının kız kardeşi S….’i vasi olarak atamıştır. Karar, kısıtlının velisi olan anne tarafından temyiz edilmiştir. Türk Medeni Kanununun 419/3. maddesine göre velayet altında bırakılmasına karar verilen çocuklar hakkındaki uyuşmazlıklarda velayet hükümleri uygulanacaktır. Bu hükümleri uygulayacak görevli mahkeme ise 4787 sayılı Kanunun 4. maddesi uyarınca Aile Mahkemeleridir. Görev kuralları kamu düzeniyle ilgili olduğundan yargılamanın her aşamasında tüm mahkemelerce uygulanmak zorundadır. Vesayet makamınca bu nedenle görevsizlik kararı verilmesi gerekirken işin esasının incelenmesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen kararın yukarıda açıklanan sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına oyçokluğuyla karar verildi. 27.12.2011
KARŞI OY YAZISI
Ergin çocuk Türk Medeni Kanununun 405.maddesinde yer alan sebeple kısıtlanmış, annesinin velayeti altına konulmuştur. Veli, kısıtlının yerleşim yerinin değiştirilmesi için vesayet makamından izin talebinde bulunmuştur. Buna göre istek, Türk Medeni Kanununun 412. ve 462/14.maddesine dayanmaktadır. Bu hususta velinin izin almasına gerek bulunup bulunmadığı da dahil olmak üzere karar verme yetkisi, vesayet makamına aittir. Bu sebeple işin esası incelenmelidir. Değerli çoğunluğun uyuşmazlığın aile mahkemesinin görevine girdiğini kabul eden bozma görüşüne katılmıyorum.
İlk yorum yapan siz olun