T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2014/18123
K. 2015/2841
T. 25.2.2015
* KARŞI BOŞANMA DAVASININ SÜRESİ İÇERİSİNDE AÇILMAMASI ( Karşı BoşanmaDavası Süresi İçerisinde Açılmadığı/Kadın Eş ve Erkek Eşin Açtığı Davaların Birlikte Görülmesinde Açık Yarar Bulunduğu – Davalı Davacı Kadın Eşin Açtığı Boşanma Davasının Tefrikinde Dahi Her İki Davanın Birleştirileceği/Süresinde Açılmayan Karşı Davanın da Esası İncelenerek Olumlu ya da Olumsuz Karar Verilmesi Gerektiği )
* BOŞANMA DAVASI ( Karşı Boşanma Davası Süresi İçerisinde Açılmadığı/Kadın Eş ve Erkek Eşin Açtığı Davaların Birlikte Görülmesinde Açık Yarar Bulunduğu – Davalı Davacı Kadın Eşin Açtığı Boşanma Davasının Tefrikinde Dahi Her İki Davanın Birleştirileceği/Süresinde Açılmayan Karşı Davanın da Esası İncelenerek Olumlu ya da Olumsuz Karar Verileceği )
* DAVALARIN BİRLEŞTİRİLMESİ ( Karşı Boşanma Davası Süresi İçerisinde Açılmadığı/Kadın Eş ve Erkek Eşin Açtığı Davaların Birlikte Görülmesinde Açık Yarar Bulunduğu – Davalı Davacı Kadın Eşin Açtığı Boşanma Davasının Tefrikinde Dahi Her İki Davanın Birleştirileceği/Süresinde Açılmayan Karşı Davanın da Esası İncelenerek Olumlu ya da Olumsuz Karar Verilmesi Gerektiği )
6100/m. 26
4721/m. 166
ÖZET : Dava, boşanma davasıdır.
Davalı-davacı kadın eş davaya cevap ile birlikte karşı boşanma davası açarak harcını yatırmış, mahkemece; gerekçede cevap süresinden sonra açıldığı için karşı dava olarak nitelendirilmediği yönünde açıklamada bulunularak, bu yönde hüküm kurulmamıştır.
Karşı dava süresinde açılmamış ise de, delillerin değerlendirilmesi ve boşanmanın fer’i niteliğindeki talepler nazara alınarak kadın eş ve erkek eşin açtığı davaların birlikte görülmesindeki yarar açıktır. Davalı-davacı kadın eşin açtığı boşanma davasının tefrikinde dahi her iki davanın birleştirilmesine karar verilmesi gerekir. Karşı davanın da esasının incelenerek olumlu-olumsuz bir karar vermek gerekir.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı-davacı kadın eş tarafından, davacı-davalı erkek eşin kabul edilen boşanma davası ve fer’ileri ile kendi karşı davası yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Davalı-davacı kadın eş 20.1.2014 tarihinde davaya cevap ile birlikte karşı boşanma davası açarak harcını 20.1.2014 gün 465 numaralı makbuzla yatırmış, mahkemece; gerekçede cevap süresinden sonra açıldığı için karşı dava olarak nitelendirilmediği yönünde açıklamada bulunularak, bu yönde hüküm kurulmamıştır. Karşı dava süresinde açılmamış ise de, delillerin değerlendirilmesi ve boşanmanın fer’i niteliğindeki talepler nazara alınarak kadın eş ve erkek eşin açtığı davaların birlikte görülmesindeki yarar açıktır. Davalı-davacı kadın eşin açtığı boşanma davasının tefrikinde dahi her iki davanın birleştirilmesine karar verilmesi gerekir. Mahkemece karşı davanın da esasının incelenerek olumlu-olumsuz bir karar vermek gerekirken (HMK. madde 26) yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre yeniden karar verilmesi gerekli hale gelen davacı-davalı erkek eşin boşanma davası ve fer’ilerine yönelik temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istenmesi halinde yatırana iadesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 25.2.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
İlk yorum yapan siz olun