(d, 1892, Kuşadası, Aydın – ö. 21 Aralık 1943, İstanbul), Türk siyaset adamı ve hukukçu. I. TBMM döneminde iktisat “bakanlığı ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında adalet bakanlığı yapmış, hukuk devriminin hazırlanması ve uygulanmasında etkin bir rol oynamıştır.
İstanbul Hukuk Mektebi’ni bitirdi (1911). Öğrenimim İsviçre’de Lozan ve Fribourg üniversitelerinde sürdürerek Du Regime des Capitulations Ottomanes (Osmanlı Kapitü lasyonları Rejimi Üzerine) adlı teziyle hukuk doktoru oldu (1918). İzmir’in işgali üzerine Türkiye’ye döndü ve Aydın’da Kuvayi Milliye’ye katıldı (1919). Ertesi yıl TBMM’ye İzmir milletvekili olarak girdi ve ölümüne değin bu ilden sürekli milletvekili kaldı.
Atatürk’ ün adalet bakanlarından olan M. Esat Bozkurt Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında Medeni Kanun Çalışmalarını yürütmüş, o dönem için çağdaş bir yasa olan Medeni Kanun ve Borçlar Kanunu’nu ülkemize kazandırmıştır.
Lozan ve Freiburg Üniversitelerinde hukuk doktorası yapmıştır. Kuşadası’nda milli mücadeleye katılmıştır. İzmir Mebusu (milletvekili), İktisat vekili (bakanı) ve Adliye vekili olmuştur.
1926 senesinde Bozkurt isimli küçük Türk gemisi ile Lotus isimli Fransız gemisinin çarpışması üzerine Bozkurt batmış, ve sekiz vatandaşımız da ölmüştü. Fransız kaptanı hakkında Türk mahkemelerinin yargılama yapamaması sorunu çıkmış, olay La Haye Adalet Divanına intikal etmişti. İşte bu davada Mahmut Esad Adliye vekili olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil etmiş, ve divanda yapmış olduğu savunma neticesinde davayı kazanmıştır. Soyadını da bu olaya konu olan gemmiden almıştır.
Medeni Kanun yanısıra Ceza Kanunu, İcra ve İflas Kanunu, Kara ve Deniz Ticaret Kanunları onun zamanında yapılmış, ve Ankara Hukuk Fakültesi de yine onun zamanında açılmıştır.
İlk yorum yapan siz olun