İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ord.Prof. Dr. Reşat KAYNAR (1910-2006)

Reşat KAYNAR, 1910 yılında İstanbul’da doğdu. Babası kıdemli Yüzbaşı Halit Kaynar’ın uzun süren savaş ortamı nedeniyle evden ve İstanbul’dan uzak kalması sonucu, yetişmesinde annesinin rolü büyük oldu. İlkokulu Üsküdar Ayazma’da okudu. Savaş bitip mütareke yapıldığında babası emekliye ayrılmak zorunda kaldı. Ailenin geçim koşullarının ağırlaşması nedeniyle, orta öğretimini yatılı olarak tamamladı.

Bu yıllarda özellikle Tarih ve Hukuk alanına özel bir ilgi duydu. Bu ilgi Hoca’nın akademik formasyonunun da belirleyicisi oldu. Nitekim 1928 yılında sınavları vererez Ankara Hukuk Fakültesi’ne kayıt oldu. Hukuk Fakültesi öğrenciliğini sürdürürken bir yandan da ilkokul öğretmenliği görevini yaptı.

1931 yılında Hukuk Fakültesi’ni bitiren Reşat KAYNAR kendisini daha da geliştirmek üzere Darulfünunun Edebiyat Fakültesine bağlı felsefe şubesine kayıt yaptırdı. Nazi Almanya’sından kaçıp gelerek Darulfünun’da görev yapan çok değerli Alman hocalardan mükemmel ve çağdaş bir eğitim alan Reşat KAYNAR, Hukuk Diplomasına “Felsefe Diplomasını” da ekledi. Aldığı felsefe eğitimi O’nun lise hocası olmasını sağladı.1936 yılında Haydarpaşa Lisesi Tarih ve Psikoloji hocalığına atandı. Haydarpaşa Lisesi’ndeki hocalığı on yıl süren Reşat KAYNAR, bu arada “Mustafa Reşit Paşa ve Tanzimat” konusunda Başbakanlık arşivinde araştırmalara başladı. Çok sayıda belgeyi büyük bir titizlikle inceledi. Bu incelemeler ileride kitap haline gelecek “Mustafa Reşit Paşa ve Tanzimat” adlı çalışmasına temel oluşturdu. 1947 yılında İstanbul Yüksek Ticaret Okulu’nda Siyasi Tarih Muallimliğine getirildi. 1952 yılında Okul’un yönetim kuruluna seçildi. Okul’un Müdürü olan Nihat Sayar ile birlikte, Okulun Fakülteye dönüştürülmesi için verilen çalışmalara katıldı ve aktif olarak rol aldı. Bu konuda verilen yoğun uğraşılar ve çabalar sonucunda, Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri’nin önerisiyle, Okul, 7334 sayılı Kanunla İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne dönüştürüldü.

Kısa bir süre sonra okulun kıdemli hocalarından Ordinaryüs Burhan Zihni Sanus’un emekliye ayrılması üzerine boşalan bu kadroya atanmak için başvuruda bulundu.Üzerinde uzun süre çalıştığı “Mustafa Reşit Paşa ve Tanzimat” adlı kitap çalışmasıyla Ordinaryüs ünvanını aldı. 1978 yılında Akademiye bağlı Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanlığı’na oybirliği ile seçildi. İki yıl bu görevi sürdüren Reşat KAYNAR 7 Haziran 1980 tarihinde emekli oldu. Emekli olduktan sonra bilimden ve eğitimden kopmayan Reşat KAYNAR, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde siyaset, hukuk, devrim tarihi gibi dersler vermeye ve öğrenci yetiştirmeye devam etti. Atatürk Yüksek Kurulu Başkanlığı görevinde de bulunan Reşat KAYNAR hoca, 24 Mayıs 2006 günü ebediyete intikal etti.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir